Madlavning

Kogepladen:

Helt generelt bør du bruge kogepladen, så maden bringes i kog på højeste trin – og derefter skrues der ned på lavest mulige trin – uden maden går af kog.

Det er også vigtigt, at du bruger en gryde eller pande, der passer til kogepladen. Og brug hellere en, der er lidt for stor end lidt for lille. Sætter du f.eks. en 16 cm gryde på en 18 cm kogeplade på højeste trin, så stiger elforbruget med 25 procent.

Et andet simpelt råd er at spare på vandet, når du koger. Jo mindre vand, jo mindre elforbrug – og både pasta, ris, kartofler, grønsager og æg kan koges i langt mindre vand end de fleste plejer. Koger du f.eks. kartoflerne i lidt vand i stedet for at dække dem helt, så kan du spare 30 procent på elforbruget. Husk også at bruge låg.

Du opnår også en god energibesparelse ved at have udstyret i orden. En skæv eller bulet bund i gryder eller pander kan forøge elforbruget med op til 50 procent.

Det er også værd at nævne, at du kan spare op til 70 procent på energien ved at bruge kogepladen i stedet for ovnen. F.eks. en grydesteg.

Ovnen:

Brug ovnen med omtanke – og udnyt den fuldt ud, når den er tændt.

Du kan f.eks. fylde den ud med ting, der skal have samme tilberedningstemperatur. Det kan være kødet eller fisken kan tilberedes sammen med kartoflerne eller dessertkagen – og nej, retterne tager ikke smag af hinanden. Med flere retter i ovnen kan du spare op til 60 procent på elforbruget.

Du kan også spare 10 - 25 procent på elregningen ved at udnytte ovnens for- og eftervarme. Sæt retten eller bagværket i den kolde ovn og indstil temperaturen efter opskriften. Når tiden er gået slukker du ovnen, men lader maden stå i yderligere 5-10 minutter. På den måde udnytter du eftervarmen til at gøre tilberedningen færdig. Husk alle tilberedningstider er vejledende – så hold øje med maden.

I mange traditionelle opskrifter anbefales et vandbad i ovnen. Vi siger ”drop det”. Vandbad er ikke nødvendigt i elovne – til gengæld øger det dit elforbrug med ca. 30 procent.

Mikrobølgeovnen:

Mikrobølgeovnen er ideel til tilberedning af mindre portioner. Både i forhold til kogeplade og i særdeleshed til almindelig ovn, hvor besparelsen kan være på op til 75 procent.

Mange bruger mikrobølgeovnen til optøning – men det bør udelukkende være en nødløsning. Tø op i køleskabet, så sparer du energi – og får en bedre smag.

Det er værd at vide, at elforbruget bliver mindre, hvis du fordeler maden jævnt – og hvis du bruger så store fade. Helst runde eller ovale. Jo fladere, du kan arrangere din ret, jo kortere tid tager tilberedningen.

Det er også smart at dække maden med låg, mikrobølgefilm eller en tallerken. Det holder på varmen og sparer energi. Og så letter det rengøringen.

Små køkkenapparater:

De fleste småmaskiner som frituregryde, elwok og kogekande har et væsentligt lavere elforbrug end tilsvarende tilberedning på kogeplader og i ovn. Det skyldes bl.a. at de små maskiner er udstyret med et varmelegeme, der kun giver et lille varmetab.

Brødristeren er langt billigere i drift end ovnen, og både elkedel og kaffemaskine bruger væsentligt mindre el i forhold til kedel og gryde på kogeplade.