Gode tips til at spare på energien

Det er sund fornuft at spare på energien – for miljøets skyld og for økonomiens. Her kan man for alvor tale om, at hvad der er sparet er tjent.

Vi har samlet en lang række små og store sparetips, og hvis hele familien følger dem, kan der spares på elregningen – så det kan mærkes.

Gode vaner

Elbesparelser handler i høj grad om gode vaner. Og den allerbedste vane er stadig at slukke for de elektriske apparater, man ikke bruger.

Vidste du:

  • At standby-funktionen er en stor strømsluger i de fleste hjem. Står et apparat altid på standby, kan det i nogle tilfælde bruge mere strøm på standby end på den tid, hvor det er i brug. Sluk på stikkontakt eller afbryder.
  • At belysning står for omkring en femtedel af boligens elforbrug. Du kan spare ved at udnytte dagslyset og ved at vælge lamper med lyse skærme; mørke skærme sluger mere end halvdelen af lyset. Og så er det for resten en skrøne, at dine pærer går hurtigere i stykker, hvis de tændes og slukkes ofte. Så du kan roligt slukke, der hvor lyset ikke skal bruges.
  • At der løber ca. 16 liter vand fra en åben vandhane pr. minut, så undgå at lade det varme vand løbe. Du sparer også ved at tage brusebad i stedet for karbad – og du sparer ekstra, hvis du kan gøre badet kort. Overvej også at installere sparebruser og vandhane med perlator (luftindblander).
  • At det er sund fornuft at tø frossent kød op før du tilbereder det i ovn eller gryde. Lægger du en frossen steg direkte i ovnen er energiforbruget op mod 30 procent større – og en frossen kotelet på panden kræver et elforbrug på op til 50 procent mere end den optøede. Og så er der altså også mere smag i kød, der får lov til en langsom optøning i køleskabet (hvor det samtidig afgiver kulde under optøningen).
  • At emhætten bruger ca. halvanden gange mere el på højeste trin end på laveste. Lavest elforbrug og bedst ventilation får du ved at tænde emhætten på laveste trin fem minutter før kogning eller stegning – skrue op når det damper eller oser – og lade emhætten køre på laveste trin 15 minutter efter maden er færdig.